Kom ihåg mig
Glömt ditt lösenord?
Ny hos Studentor? Bli medlem ett konto!
Language/Språk: Svenska RSS | English RSS

Det svarta guldet


1
Gilla

Det svarta guldet

Postad av Jonas Larsson 2623 dagar sedan
Kategoriserad: Nöje
Share

Det finns en viss skiva som kallas för det svarta guldet, det ni tänker på kanske är en modifierad CD-skiva, som förvisso är ganska rätt. Bara cirka 50 år äldre än vad skivan är.

 

Enligt mig går man miste om en hel del om man köper CD-skivor, för det första så är de väldigt dyra och går sällan under hundra spänn om det inte är begagnat. Man får ut ett album eller kanske en singel på under hundra kronor, som oftast inte är något att hänga i granen. Dessutom så är ljudkvalitén inte lika fyllig och bra som det är på vinylskivor, men sedan så har CD-skivor ett plus och det är att de är hållbarare.

 

Men vilken tröst är det när man får ett menlöst ljud i jämförelse?

 

Välkommen in i min värld, som blev aktuell för något år sedan då jag började att intressera mig av mina föräldrars vinylsamling. Fick använda en USB-skivspelare för att spela upp musiken och jag blev fascinerad över hur mycket bättre ljudet var, precis som de spådde på internetforumen när jag hade googlat fenomenet.

 

Eftersom att mina föräldrar hade en relativt gedigen samling med allt från Ebba Grön till Thin Lizzy så började jag att lyssna genom plattorna en efter en och blev glatt överraskad över att jag hittade flera stycken Pink Floyd plattor bland samlingen.

 

Det enda svåra med det var att man inte kunde hitta var olika låtar började lika lätt som på en CD-skiva där man bara spolar till den bra delen, eller där man bara bytar låt på lite måfå. En utvecklad talang krävs att hitta rätt på vinylen, men svårare än att kolla var linjerna går för att få rätt spår är det egentligen inte, bara nålen som ska fällas ner över linjen.

 

Kände även att jag skulle spela över till min dator och spara det som en enda stor databas av njutbar musik och mest för föräldranas skull ifall någon vinylskiva skulle gå sönder eller utveckla jobbiga hack som ej skulle gå att åtgärda.

 

Inte räckte det att vända på vinylplattor och lyssna genom och njuta, jag krävde något mer eftersom att jag visste att kollektionen inte täckte min musiksmak särskilt väl förutom Imperiet, Dag Vag och Ebba Grön.

 

Slutade med att jag gav mig ut och letade efter vinylbutiker på nätet, men föga förvånande så hittade jag inte direkt någonting som var iögonfallande. Verkade mest vara en hel drös av gubbmusik och musik för människor som var/är fast i 60 och 70-talet.

 

Eftersom att google gjort mig så besviken, så gick dagarna innan jag hängde med en polare till en serietidningsbutik vid Lilla Torg och av en slump så hade de hela backar fulla av vinylskivor och allt från nytt till gammalt - profetian var uppfylld, jag skulle få köpa min första vinylskiva någonsin. Överväldigad som jag var så hittade jag min första platta, och eftersom jag inte visste vad jag skulle välja mellan så blev det svensk musik.

 

Första plattan som jag någonsin köpte med egna pengar var: Mörbyligan - 003.

 

Glad som jag var så kilade jag hem fortare än fortast bara för att få spela in den på min dator och som även skulle få vara den första vinylskivan jag förde över till min dator. Låtarna började långsamt och jag väntade på om det skulle vara något jag skulle gilla eller hata, förvånansvärt nog så älskade jag det så mycket att jag i skrivande stund spenderat över 2000 kr på vinylskivor sedan dess.

 

Hoppas att ni har fått en inblick angående hur underbart det är att hitta rätt direkt, att hitta vinylskivor, att älska vinylskivor och att förkasta CD-skivan till förmån av det svarta guldet.

 

Skivbutiker i Malmö:

 

Skivesset - Nobelvägen 103

Lilla Torgs Seriemagasin - Larochegatan 5

Repeat Records - Amiralsgatan 27

 

Skivbutiker i Lund:

 

Repeat Records - Östra Mårtensgatan 12

 

 

 

 

 

Kommentarer

Skriven av Jonas Duxén
2623 dagar sedan
Återigen ett riktigt bra inlägg, både intressant och informativt!Logga in för att kommentera eller bli medlem här
<<Events Januari 2018>>
TiOn ToFr
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31