Kom ihåg mig
Glömt ditt lösenord?
Ny hos Studentor? Bli medlem ett konto!
Language/Språk: Svenska RSS | English RSS

Hem » Litterärt

Sortera Inlägg
Under fliken Litterärt finns de inlägg som användare lagt in för denna kategori. Här kan studenter t.ex. skriva krönikor, poesi eller längre text såsom noveller. Önskar du göra ett inlägg som syns här? Klicka i sådant fall på skriv inlägg nedan och därefter väljer du helt enkelt Litterärt som kategori för ditt inlägg.

Skriv inlägg

3
Gilla

lund är underbart!

Postad av elinrosvall 2601 dagar sedan
Kategoriserad: Litterärt

det finns inte så mycket mer att säga, mer än att lund är toppen!

Halv ett på fredag ringer Linda, en jobbkompis och frågar om jag vill hänga med henne och hennes vänner ut och festa. Hon har aldrig frågat mig innan, men jag hör att hennes röst söker en storebror för kvällen, någon hon kan falla tillbaka på. Att supa som vännerna gör intresserar mig inte mer säger Linda. ”Den senaste tiden har jag mer och mer tänkt på studenten och framtiden, även om snön faller är det ju inte så långt kvar” Linda låter seriös, bestämd och förändrad. Hon är inte längre den flaxiga tag-dagen-som-den-kommer tjej jag lärde känna.

 

Hon hör mitt tvivel då jag som universitetsstudent känner mig en smula gammal för hennes vänner. Hon säger att jag inte ska bekymra mig om det och slår bort frågan. När jag kommer dit har hennes vänner redan börjat, jag hade nästan glömt fredagens kvällsregler och de som inte redan är fulla spelar att de är. Linda lutar sig över till mig och säger i en nedstämd ton, grupptryck du vet.

 

Gänget börjar dra sig vidare och Linda oroar sig för sina pengar som hon säger inte växer på träd, nu när hon börjat extrajobba ser hon det annorlunda. Jag märker att hon allt mer börjar irritera sig på drickandet som sker bland hennes vänner. De stämmer upp högljutt på bussen och hoppar runt på gatan, “Kom igen nu!” hörs då och då som avfyrade missiler mot Lindas beslut att inte dricka. Ju mer de ropar ju mer bestämmer hon sig för att inte låta supandet färga hennes kväll. Jag är ledsen säger hon till mig och skäms över deras fjortisbeteende som hon uttrycker det. Jag antar att dina vänner inte uppträder så på universitetsnivå? Jag tittar snabbt ner i marken och avleder frågan, ”Nej det är lugnt, vi tar en drink och dansar” Jag ville ju inte göra min vän alltför besviken.

 

Väl på klubben fortsätter hennes vänner att röja loss. Linda faller istället in i en avvisande fas när kille efter kille dyker upp med blodsprängda ögon och vidrig andedräkt. Jag fångar hennes blick som mest säger besviken och patetisk. För att överösta musiken kommer hon nära mig och säger ”där ser du killar i min ålder, dansar inte och raggar via supande”

 

Snart drar vi oss hemåt och Linda säger att hennes vänner egentligen är tysta och försiktiga. Men eftersom deras känslor ständigt ligger på is blir sprit det enda som smälter isen och dessutom går att kasta skulden på, det har vi ju sett idag säger Linda. Hon berättar att hon är glad att jag hängde med hela kvällen och tanken att vakna imorgon utan baksmälla kommer bli skönt. Det känns som att Linda hade en ögonöppnanden kväll som jag hoppas kommer vara med henne ett bra tag.

 

Mens vi drar oss sakta hemåt kommer hon återigen in på det samtalsämne som jag lyckades snacka bort tidigare under kvällen. Hon stannar upp och frågar om detta ska fortsätta när hon pluggar vidare? Lindas fråga får mig att se likheter mellan hennes gymnasievänner och de som pluggar med mig på universitetet. Jag ger ett trivialt svar om att alla inte är samma och att det enda man egentligen kan göra är att föregå med gott exempel. Vi fortsätter gå hem och jag hoppas att hennes ord inte blir rebelliska strofer förlorade i vindens brus.

 

Jag blev stundtals häpen att Linda ifrågasatte en social konvention med sådan passion.

Istället för att ta kvällen för vad det var så blev jag vittne till en speciell födelse, Lindas vilja att förändra.

<<Events Januari 2018>>
TiOn ToFr
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31