Kom ihåg mig
Glömt ditt lösenord?
Ny hos Studentor? Bli medlem ett konto!
Language/Språk: Svenska RSS | English RSS

Hem » Debatt

Sortera Inlägg
Under fliken Debatt finns de inlägg som användare lagt in för denna kategori. Inlägg här kan vara från Lundastudenter som vill ta upp till diskussion ett ämne de anser viktigt, alltifrån vardagsämnen till politiska diskussioner. Önskar du göra ett inlägg som syns här? Klicka i sådant fall på skriv inlägg nedan och därefter väljer du helt enkelt Debatt som kategori för ditt inlägg.

Skriv inlägg

2
Gilla

En motpol till vansinnet?

Postad av Jonas Larsson 2620 dagar sedan
Kategoriserad: Debatt

En genomgående jargong i både tidningen Lundagård och på universitetet tros vara den av jämställdhet - men även "genusperspektivet" börjar slingra sig in.

 

Det är intet nytt att genusvetenskapen har etablerat sig på riktigt sedan sin uppkomst för väldigt länge sedan. En omtvistad pseudovetenskap som har sina rötter i bland annat Utilitarismens teorier och även i diverse feministiska filosofers kamp mot att få saker och ting att bli mer jämställda.

 

Men vad är då egentligen jämställdhet?

 

"jämställdhet, förhållandet att olika personer har samma möjligheter och rättigheter, särskilt i fråga om kvinnor i relation till män" enligt Nationalencyclopedin. 

 

Det som jag ställer mig tvekande till är att ur kvinnokampen på sjuttiotalet så frodades det en hybrid, en som snart skulle ta över vad jämställdhet heter och vända om det till ett begrepp som gör sig mer passande i ett blivande matriarkat.

 

En envis kamp från början till slut, artade sig till att bli en omvänd form av jämställdhet som enbart gör gällande kvinnor. För om man påpekar att även män har sina rättigheter, så fnyser man och påstår att kvinnor är förtryckta och alltid har varit det. Man pratar om könsmaktsordningen och att männen sitter på ett inbyggt patriarkat, samt att man är ovillig att resonera om jämställdheten och att kvinnorna är de som vet bäst.

 

Denna hybrid kallas för radikalfeminism men har sedan 90-talet snirklat sig in i husets vrår. Förutom faktumet att det är populärt att titulera sig själv som feminist, så är även syftet utgjort från början - godhetens kämpar är på marsch igen och du blir per automatik god om du titulerar dig som det.

 

Problemet med denna epitet är att den har missbrukats av radikalfeminister såsom Tiina Rosenberg och dylika, som inte har för syfte att göra någonting jämställt eller verka för total jämställdhet, utan de vill helt enkelt att ett matriarkat skall råda.

 

Istället för att ägna sig åt att göra de mest extrema glada, så skulle man istället kunna (som självständig kvinna) göra det man är bra på och på det sättet bevisa att man minsann inte behöver vara missnöjd och arg över sin situation och stå passiv samt anklaga en könsmaktsordning.

Den självutnämnda "godheten" kommer jag att prata om i ett annat inlägg, men jag avser att starta en form av debatt.

 

Om man ska slänga med epitetet "feminist" så borde man göra en grundlig rannsakan av sig själv och fråga sig: "vill jag verkligen bli förknippad med Tiina Rosenberg eller dylika, som motverkar jämställdhetsfrågan och står för något helt annat?"

 

Kille som tjej borde med kritiska ögon kritisera den "nya" feminismen och även radikalfeminismen som sådan - samt faktumet att det inte kommer att gå någonstans om inte bägge sidor får sina kriterium uppfyllda, då även vi män som på vissa plan ej har det jämställt med kvinnorna.

 

Jag vill ej använda epitetet feminist på mig själv, med tanke på hur stor skillnad det var då och hur mycket ordet har gått igenom. Skulle snarare välja att titulera mig själv som en jämställdhetsivrare - för vi behövs!

<<Events Januari 2018>>
TiOn ToFr
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31